piątek, 3 czerwca 2016

Zapiekanka z dyni piżmowej, ziemniaków i zielonych szparagów

Kolejny pomysł na dużą porcję warzyw. :) Ta zapiekanka sprawdzi się świetnie jako samodzielne danie, ale także jako dodatek do jakiegoś konkretniejszego mięsiwa. U nas świetnie sprawdziła się w ramach kolacji, a także jako lunch w pracy.

Jeśli nie uznajecie ziemniaków w diecie paleo czy detoksie cukrowym, to możecie je po prostu pominąć.




Co potrzeba:
  • średniej wielkości dynia piżmowa
  • 4 - 5 ugotowanych ziemniaków
  • parmezan do smaku*
  • 3 jajka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • 250 g brązowych pieczarek
  • 100 g wędzonego boczku
  • pęczek zielonych szparagów
  • sok z 1/4 cytryny
Do dzieła:
Dynię umieszczamy na blasze i pieczemy w całości przez ok 1,5 godziny w 190 st. C.



Czekamy aż ostygnie, przekrawamy na pół, usuwamy pestki, obieramy ze skóry i rozgniatamy na puree wybranym sposobem.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odparowujemy, dodajemy do dyni i rozgniatamy razem jeszcze raz na w miarę gładką masę. Wbijamy jajka, dodajemy parmezan (lub płatki drożdżowe), gałkę muszkatołową, sól, pieprz i dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Boczek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy podsmażamy na patelni. Dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki i smażymy aż się zrumienią. Przestudzamy i dodajemy do masy dyniowej. 
Ze szparagów usuwamy zdrewniałe części łodyg i blanszujemy przez 3-4 minuty w gotującej się, osolonej wodzie.
Masę dyniową przelewamy do wysmarowanej gęsim smalcem brytfanki, układamy na wierzchu szparagi, posypujemy odrobiną parmezanu, skrapiamy sokiem z cytryny i zapiekamy przez 25 - 30 minut w 200 st. C. lub do uzyskania ładnego, złotego koloru.
Zapiekankę przed pokrojeniem trzeba wystudzić przez 1-1,5 godziny.

Podajemy na przykład z zieloną sałatą.

Smacznego!

*Podobne w smaku, ale w pełni uznane w paleo będą płatki drożdżowe.